Otel Yangın Güvenliğinde Sorumluluk Paylaşımı ve Paydaşların Rolü
- Burcak Atak
- 27 Oca
- 2 dakikada okunur

Yangın güvenliği, otel işletmelerinde can ve mal kayıplarının önlenmesi açısından hayati bir öneme sahip. Bu kapsamda, yangın güvenliği ile ilgili sorumlulukların doğru bir şekilde belirlenmesi ve uygulanması yatırımcı ve projelendirme sürecinden başlayan tüketici dahil tüm paydaşları ilgilendiren bir süreç.
Suçlunun izini sürmek ve cezasını uygulamak bir yana dursun asıl amacımızın bu durumdan ders alarak hataları eksikleri düzeltip, sistemi güçlendirmek, uygulanabilir kılmak ve benzeri olayları bir daha yaşatmamak olması gerektiğini düşünüyorum.
Zira odak insan, konu da insan hayatı…
Konaklama tesisleri projelendirme, yapım ve yaşam safları göz önüne alındığında karmaşık ve bir çok detayı içinde barındırıyor. Bu sebeple konu farklı eksenlerde ve birçok paydaşın sorumluluğunda değerlendirilmeyi zorunlu kılıyor.
Sorumluluk nedir? Sorumlu olmak için illa mevzuat, yönetmelik, ceza mı gerekir?
İnsani ve vicdani sorumluluğu, etiği, hak ve adaleti, doğruluk ve dürüstlüğü bir yana bırakıyorum, - ki bunlar varsa insan var- Otel yatırımcıları, vekilleri ve yöneticileri tüm tedbirlerin alınmasından birinci derecede sorumludur. Ve bu demektir ki, belirttiğim özelliklere sahip olmayan yatırımcıya danışmanlıktan başlayarak hizmet veren / alan tüm paydaşlar sorumlu olduklarını bilmelidirler.
Konaklama tesislerinin projelendirme aşamasında mimar ve mühendisler ile yapı denetim uzmanlarının yönetmeliklere ve mevzuata uygun proje hazırlaması, kontrollerini yapması, “uydururuz” yerine “bu projeye imzamı atmıyorum” demesi, sorumluluktur.
Yapı ruhsatını , İskan izinlerini verirken yangın yönetmeliklerine uygunluğunu denetleyen belediyeler, otel projelerinin yangın güvenliği açısından uygunluğunu denetleyen itfaiye teşkilatları, belgelendirme kuruluşları ve denetçileri, turizm işletme belgelendirme sürecinde ISG tedbirlerini dikkate almakla yükümlü olan Turizm Bakanlığının “bu şartlarda belge vermiyorum” demesi sorumluluktur.
Şartları sağlamayan konaklama tesislerinde çalışan tüm emekçilerin, üstelik kalifiye personel sıkıntısı çeken sektörde “bu şartlarda çalışmıyorum” demesi sorumluluktur.
Seyahat Acentaları Birliği ile benzer dernek ve birliklerin turizm konaklama sağlık ve güvenlik teknik kılavuzunu ortak akılla oluşturması, uygulanması için çaba harcaması da sorumluluktur.
Zincirin son halkası olan tüketicilerin de konaklayacakları otelleri kendi güvenliklerini gözeterek seçmeleri, “sosyal medyada da senin reklamını yapmıyorum” demesi sorumluluktur.
Diyeceksiniz ki “Burçak serbest ekonomi var, işler durur. Neden böyle bir şey yapalım? “
Evet bu durum sadece işlerin geçici olarak durmasıyla kalmaz, tüm ekosistemi de etkiler. Yalnızca bir işletme değil, tüm sektördeki paydaşlar ve toplum bu durumdan olumsuz etkilenir diyebilirim. Ve eklerim...
Belki de;
Paydaşların kural ihlal etmeme taahhüdü, sektörün güvenilirliğini ve itibarını artırır. Müşteriler, sektördeki işletmelerin yasal düzenlemelere, güvenlik önlemlerine ve etik kurallara sadık kaldığını bildiklerinde, bu işletmeleri tercih etme eğiliminde olurlar.
Kurallara uyulması, kısa vadeli kazançlardan çok, uzun vadeli sürdürülebilirliğe katkı olur. Yasal düzenlemelere uyulması, doğal kaynakların korunması, çevre dostu uygulamalar ve iş gücü haklarına saygı gibi unsurlar, sektördeki işletmelerin daha uzun süreli başarı elde etmelerini sağlar.
Kurallara uyulması, hükümet ve düzenleyici kurumlarla olumlu ilişkiler kurulmasına yardımcı olabilir. Bu, sektörün daha az denetimle ve daha az yasal baskıyla faaliyet göstermesini sağlar. Aynı zamanda, sektörün yasal düzenlemelere ve mevzuatlara uygun şekilde faaliyet göstermesi, dış yatırımları çekme konusunda da faydalı olabilir.
Turizm sektöründeki işletmelerin yasal ve etik kurallara uyması, sektördeki genel kaliteyi artırarak nitelikli turizmin sahaya yayılmasını sağlar.
Sektördeki paydaşlar kural ihlal etmeme taahhüdü verirlerse, bu, potansiyel yatırımcılar için olumlu bir işaret olur. Yatırımcılar, yasal uyumlu, etik değerleri yüksek ve sürdürülebilir işletmelere yatırım yapmayı tercih ederler.
Yaşam seçimlerden ibaret. Hangisini seçersen seç gün sonunda ne oluyorsa insana oluyor. Sorumlu olmak için illa mevzuat, yönetmelik, ceza değil insan olmak gerekiyor.
Burçak Atak
Comments