Çalışan proaktif davranışı dikkatli bir tanımlamaya ihtiyaç duyar.
- Burcak Atak
- 13 May 2024
- 2 dakikada okunur
Otelcilik sektöründe çalışanlar, iletişim becerileri gibi sosyal becerilerin yanı sıra öz yönetim becerileri ve liderlik becerilerine ihtiyaç duymaktadır. Bu beceriler, otel misafirlerinin ihtiyaç ve taleplerini etkin bir şekilde anlayıp yönetebilmelerini sağladığı gibi yönetimsel değişim ve gelişim sürecinden geçerken de önemlidir.
Yönetimsel değişim ve gelişim, " işletmenin performansını iyileştirmek amacıyla çalışanların iş başındaki davranışlarının değiştirilmesi yoluyla bireysel gelişimi artırma ve çalışma ortamının planlı değişimini amaçlayan bir dizi davranış, değer, strateji ve teknik" olarak tanımlanmıştır.
Yönetimsel değişim ve gelişim sürecinde, çalışanlar değişim elçileri olarak görülür ve bu nedenle, farklı düzeylerde değişimi stratejik olarak yönetme kapasitesine sahip olmalıdırlar. Çalışanlar değişim sürecine katıldıklarında, değişime ve gelişime dahil olma eğilimindedirler ve konuyu sahiplenirler.
Çalışanların proaktif davranışı ve planlaması
Çalışanların proaktif davranışı, hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesini ve somut eylem planlarının net bir şekilde tanımlanmasını sağlamak açısından önemlidir.
Öngörülen hedeflere ulaşılmasını ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlamak için somut eylem planlarının oluşturulması zorunludur.
Çalışanlar zaman yönetimi, planlama ve problem çözme becerilerini geliştirdiklerinde, belirli bir davranış değişikliği geliştirdiklerinde kurumsal hedeflere ulaşma olasılığı yüksek olacaktır. Başka bir deyişle, yüksek düzeyde proaktif planlamaya sahip olan çalışanlar aynı zamanda yüksek düzeyde proaktif harekete geçirme becerisine de sahiptirler. Proaktif davranış kendisi veya kurumu için öngörülen değişimi gerçekleştirmek üzere uygun eylem ve davranışların ortaya konmasıdır.
Lider vizyonu
Liderlik, oteller de dahil olmak üzere her kuruluşta önemlidir. Liderlik özellikle organizasyon değişim ve gelişimi ile ilgili önemli bir faktör olarak tanımlanmıştır.
Liderlik tarzının bir kurumda normların şekillendirilmesine ve oluşturulmasına yardımcı olduğu görülmüştür. Bu da yönetimsel değişim dönemlerinde çok önemlidir.
Lider vizyonu, organizasyon gelişimi ve değişimi ile ilgili bir diğer faktördür. Lider vizyonu, örgütsel değerlere dayalı bir gelecek resmi, idealize edilmiş bir vizyonun ifadesi olarak tanımlanır.
Liderin bu vizyonu, herhangi bir kuruluşta değişim yaratmada bir katalizör olarak kabul edilir ve aynı zamanda çalışanları harekete geçiren ve onları davranışlarını ve eylemlerini değiştirmeye yönelten bir motivasyon kaynağı olarak da hizmet eder.

Comments